Márton napi liba

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

035_5.JPG

040_4.JPG

 

hint-of-christmas-free-blog-background-layout-template-bright-banner.png

Elkészítés:

Vágjuk ki a fehér filcből a liba testét, varrjuk össze pelenkaöltéssel. Az alján hagyjunk egy kis rést. Tömjük ki, majd varrjuk be a nyílást. Textilfilccel fessünk a libának csőrt és szemet. Végül a narancssárga filcből kiszabott lábakat öltögessük a helyére.

010_2.JPG

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

032_4.JPG

  • 1 kg libaaprólék (szárnytő, zúza, szív, nyak, láb)

  • 1/2 kg libamell húsa

  • 50 dkg rizs

  • 1 fej hagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 10 dkg libazsír

  • 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller)

  • 10 dkg sampinyongomba

  • majoránna, só, bors

Elkészítése:

A megtisztított libaaprólékot és a mellehúsát nagyobb darabokra vágjuk. Mélyebb lábosban 5 dkg zsíron finomra vágott hagymát, zúzott fokhagymát pirítunk, hozzátesszük az aprólékot és a mellehúsát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majoránnát teszünk bele. Fedővel letakarjuk, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a kisujjnyi vastagra vágott zöldséget, a szeletelt gombát, és fedő alatt még tovább főzzük. Egy serpenyőben 5 dkg zsíron megforrósítjuk a rizst, majd hozzátesszük a libaraguhoz, és annyi vízzel öntjük fel, hogy megfőjön benne a rizs. Ha felforrt, tovább ízesítjük, és fedő alatt forró sütőben készre pároljuk. Ha gazdagítani akarjuk ételünket, egy kevés libamájjal megtehetjük, amit a rizzsel egy időben adunk hozzá és együtt sütjük meg.