Karácsonyi fatörzs torta
Az édesség története egészen a 13. századig nyúlik vissza, amikoris szinte egész Európában az a szokás járta, hogy Karácsony este a családok közösen égettek el egy fatörzset. Mivel a fadarabnak szokás szerint újév napjáig, vagy akár Vízkeresztig is égnie kellet, jó nagydarab rönk szükségeltetett. A felbecsülhetetlen kincset rendszerint szalagokkal és ágakkal díszítették, majd nagy csinnadratta közepette helyezték el és gyújtották meg a kandallóban.
1945-ben egy cukrászmester álmodta és alkotta meg a fatörzsre emlékeztető desszertet, mellyel a régi tradíciót új köntösbe öltöztette. A töltött piskótatekercs-sütemény azóta is királyként trónol a francia ünnepi ételek között. A tekercset csokoládékrémmel vonják be és barázdásra mintázzák, hogy minél jobban emlékeztessen egy igazi fatörzsre. Rendszerint faágakkal, levelekkel, magyallal, habcsókból vagy marcipánból készült kis gombákkal és mesealakokkal díszítik, a havat pedig porcukor szimbolizálja. A végeredmény nemcsak látványban, de ízben is döbbenetes!
A tésztához
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 6 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A krémhez
- 15 dkg étcsoki
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- 0.5 dl habtejszín
- 1 ek. rum aroma
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá a sóval, majd add hozzá a cukrot, a vaníliát, egyesével rakd hozzá tojások sárgáját, végül részletekben a lisztet. Egyengesd a sima masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és 170 fokon süsd aranysárgára 10-12 perc alatt. Borítsd nedves konyharuhára, majd húzd le róla a sütőpapírt. Még melegen tekerd fel, és várd meg, míg kihűl.
Közben készítsd el a krémet. A kis darabokra tördelt, jó minőségű csokit vízgőz felett olvaszd meg. A tűzről lehúzva rakd hozzá a kakaóport, a vajat, a cukrot és a tejszínt. Habosítsd géppel, és a végén add hozzá a rum aromát. A piskótát tekerd le, kend meg a krémmel, majd újra csavard fel.
A maradék krémmel vond be a piskótát kívülről, villával rajzolj bele barázdákat, majd díszítsd marcipánnal.