Gesztenye süti
Ősszel, séta közben mindíg megtelik a zsebünk gesztenyével. Az oviban is előkerülnek Marék Veronika aranyos kis történetei Kipkopp-ról a gesztenyegyerekről. A konyhában pedig ügyes gyerekkezek segítségével gesztenye sütit készítünk.
A gesztenye sokoldalúan elkészíthető gyümölcs. Hazánkban valószínüleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, Mátyás királynak is hamar kedvence lett a gesztenyés kappan. Érdekes hagyomány, hogy Mindenszentekkor a sült gesztenyét a halottakért harangozó ifjak kapták. Sajnos tévhit, hogy a gesztenyepüré hungarikum. A franciák Mont Blanc néven fogyasztják, de ők is az olaszok Monte Biancoját honosították, az első leírása egy 1475-ös olasz szakácskönyvben már olvasható.
Ha cukrozott gesztenyemasszával készítjük, akkor nem kell bele ennyi porcukor.
A csokimázhoz: 10 dkg csokoládé, 1 evőkanál olaj
4. Hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen, utána kínálhatjuk, fogyaszthatjuk.