Almás pite
Történt egyszer, 1890 - ben, hogy Washinton államban, a Cambridge Hotelben, Professzor Charles Whatson Towsend nagyon gusztusosnak találta a szomszéd asztaltárs sütijét. Meg is kérdezte a pincért, hogy mit eszik a vendég. A pincér pedig válaszolt, hogy Apple Pie a la Mode-t falatozik, ami egy szelet almás pitén egy gömb vanília fagyi.
Természetesen megkóstólta a professzor is és el volt ájulva tőle.
Amikor New York - ban, a Delmonico hires éttermében járt rendelt is egy ilyen almás süteményt a pincértől, aki olyan értetlen volt, hogy el kellett magyarázni neki, hogy miről is van szó. A professzor pedig felháborodva közölte, ha egy kis falusi étteremben készítik ezt az édességet, akkor igazán elvárható, hogy ebben a nagy nevű étteremben is rendelhessen. Attól a naptól kezdve természetesen szerepelt az étlapon az Apple Pie a la Mode.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 4 tojás, 2-3 evőkanál tejföl.
A töltelékhez: 1 kg hámozott alma, 10 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, citrom, 1 kiskanál fahéj
Elkészítés:
A sütőporral elkevert liszttel elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojásokat és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva hűtőben 1 órán át pihentetjük.
Ezalatt meghámozzuk az almát, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A tésztát két cipóba osztjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mmm vastagra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot vajjal kikent piteformába fektetjük. Darát dióval megszórjuk, egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, beborítjuk a másik tésztalappal.
Villával megszurkáljuk, megkenjük a felvert tojással, előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
A kimaradt tésztából a tetejére díszítést készítünk.
Almás pite karácsonyi változatban