Házi lángos
A lángos története egyidős a kernyérsütéssel. Kezdetben kemencében készült: ha maradt a megkelt kenyértésztából, kézzel kihúzkodták, és a kemence elülső részén, a parázs fölött megsütötték. Mindenki legnagyobb örömére gyorsan készen lett. Magyarországon tejföllel vagy lekvárral megkenve ették. Amikor a házi kenéyrsütés hagyománya megszűnt, elkezdték a lángost forró zsiradékban kisütni. Emiatt lett kicsit lágyabb a tésztája, mint a kenyéré.
Hozzávalók:
2,5 dkg friss élesztő, 3,5 dl langyos víz, 50 dkg finomliszt, 3 teáskanál só, 0,5 dl olaj
a sütéshez 1 l olaj
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, jól elkeverjük, de felfuttatni nem kell.
A lisztet elkeverjük a sóval egy nagy tálban, hozzáöntjük az élesztős vizet, és könnyű, lágy tésztát készítünk belőle. Végül hozzáadjuk az olajat.
A tésztát konyharuhával letakarva 30 percig meleg helyen pihentetjük.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Felvágjuk 10 egyforma darabba, és mindegyiket gömbölyűre gyúrjuk, gombócokra formázzuk.
A sütéshez az olajat felforrósítjuk, majd a tésztagombócokat olajos kézzel kihúzkodjuk és mindkét oldalukat megsütjük.
Sütés közben a lángosokat gyakran az olaj alá nyomkodjuk egy fakanállal, ettől lesz szép hólyagos a felületük.
Fokhagymás lángos:
Összekeverünk 0,5 dl vizet 0,5 dl olajjal és egy nagy csipet sóval. Belereszelünk 3 gerezd fokhagymát, és megkenjük vele a lángosokat.