Házi lángos

A lángos története egyidős a kernyérsütéssel. Kezdetben kemencében készült: ha maradt a megkelt kenyértésztából, kézzel kihúzkodták, és a kemence elülső részén, a parázs fölött megsütötték. Mindenki legnagyobb örömére gyorsan készen lett. Magyarországon tejföllel vagy lekvárral megkenve ették. Amikor a házi kenéyrsütés hagyománya megszűnt, elkezdték a lángost forró zsiradékban kisütni. Emiatt lett kicsit lágyabb a tésztája, mint a kenyéré.

019.jpg

Hozzávalók:

2,5 dkg friss élesztő, 3,5 dl langyos víz, 50 dkg finomliszt, 3 teáskanál só, 0,5 dl olaj

a sütéshez 1 l olaj

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, jól elkeverjük,  de  felfuttatni nem kell.

A lisztet elkeverjük a sóval egy nagy tálban, hozzáöntjük az élesztős vizet, és könnyű, lágy tésztát készítünk belőle. Végül hozzáadjuk az olajat.

A tésztát konyharuhával letakarva 30 percig meleg helyen pihentetjük.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Felvágjuk 10 egyforma darabba, és mindegyiket gömbölyűre gyúrjuk, gombócokra formázzuk.

A sütéshez az olajat felforrósítjuk, majd a tésztagombócokat olajos kézzel kihúzkodjuk és mindkét oldalukat megsütjük.

Sütés közben a lángosokat gyakran az olaj alá nyomkodjuk egy fakanállal, ettől lesz szép hólyagos a felületük.

Fokhagymás lángos:

Összekeverünk 0,5 dl vizet 0,5 dl olajjal és egy nagy csipet sóval. Belereszelünk 3 gerezd fokhagymát, és megkenjük vele a lángosokat.

014.jpg

 

Címkék: blog, recept