Keresztszemes - Rokokó árnykép

A monokróm szó eredete görög: „monosz” = egyforma, egyetlen és „khróma” = szín. A festészetben egyetlen színnel vagy annak árnyalataival készült képet jelent.

Egy népszerű történet szerint, mikor Debitades, egy korinthoszi fazekas lánya búcsút vett hosszú útra induló kedvesétől, észrevette, hogy a férfi profiljának az árnyéka megjelenik a falon. Hogy vonásait emlékül megőrizze, egy darab szénnel körberajzolta az árnyékot.

sn854001_jpg_155.jpg

 Az ilyen és hasonló fekete-fehér árnyképek a XVIII. században élték virágkorukat. Az ábrázolás témája többnyire a női és a férfi fej, illetve test volt. Az árnyképkészítők sikerét megalapozta, hogy e technikához nem kell előzetes rajztudás, csak némi kézügyesség: az irányított fény által létrehozott árnyékot rajzolták körbe és a kontúrrajzot festették feketére.

Ennek a képnek az elkészítéséhez sincs szükség rajztudásra, irányított fényre viszont igen, azért, hogy lássuk az apró keresztszemeket. Gyors, könnyű, egyszerű.

004.JPG

 

Hozzávalók: 22X26 cm fehér hímzővászon (1 cm-en 11 szálas), DMC hímzőfonal két színben (fekete, arany)

hint-of-christmas-free-blog-background-layout-template-bright-banner.png

e8995f300d8bfe8978e778fea7483a69.jpg

A képnek van egy hasonló stílusú párja is, amit én ugyan nem készítettem el, de a mintát megosztom veletek. Aki kedvet kapott a hasonló képek készítéséshez, az a következő oldalon biztosan talál magának megfelelőt.

00fae3d204b24bc80d6d2355adea517e.jpg

Jó munkát!

Érdekességként még egy monokróm keresztszemes, ami nem is olyan régen készült el, ugyanannak a színnek a különböző árnyalatait használva.006_1.JPG