Ünnepi piskótatekercs
Ha karácsony, akkor karácsonyi fatörzs. Ez a süti is annak készült, de a végén az eredeti recepthez képest kimaradtak belőle hozzávalók, és a tetejére sem a belül található krém került, hanem csokimáz, ezért lefokoztuk és az egyszerű ünnepi piskótatekercs nevet adtuk neki. Mindez semmit sem változtatott azon, hogy nagyon finom és mutatós süti lett belőle.
Aki már készített hasonló süteményt az tudja, hogy bármilyen finom krémet is kavarunk hozzá, az egész sütemény alapja a jó piskóta.
A tökéletes piskóta praktikái:
A könnyű, laza piskóta alapja a levegő, mely a tojásfehérje és a tojássárgája felverésekor kerül a tésztaalapba. A tojássárgáját a megadott cukormennyiség 2/3-ával keverjük szinte fehéredésig. Aztán a megmaradt cukormennyiséggel a tojásfehérjéket alaposan, a lehető legkeményebbre verjük fel. A lisztet szitálva szórjuk a fehéredésig kevert tojássárgás-cukros keverékre, ezzel is levegőt juttatunk a süteményünkbe.
A sütőformánkat alaposan vajazzuk ki és lisztezzük be, így biztosan nem ragad le a tészta. A vajazás helyett sütőpapírt is használhatunk.
A sütőpapírt még melegen vegyük le a piskótáról és még melegen tekerjük fel, csomagoljuk konyharuhába és hagyjuk kihűlni.
A piskótához: 6 tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, sütőpor
A töltelékhez: 4 evőkanál sárgabarack lekvár, 5 dkg mazsola, 10 dkg étcsokoládé, 1 narancs, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál rum, 5 dkg dió, 3 tojássárgája 15 dkg porcukor
Csokimáz: 1 dl habtejszín, 10 dkg étcsokoládé
6 tojásból piskótalapot sütünk.
A piskótát, ha kihűlt óvatosan, hogy el ne törjön kitekerjük, megkenjük a lekvárral.
A cukrot a tojárgájákkal habbá verjük.
A csokoládét forró gőz fölött felolvasztjuk.
A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük.
A vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, az olvasztott langyos csokoládéval, a narancs reszelt héjával és levével, majd apránként hozzáadjuk a tojáskrémet végül a rumot.
A mazsolát lecsepegtetjük, a diót durvára vágjuk. A krémet a piskótaalapra kenjük, megszórjuk dióval, a mazsolával, szorosan feltekerjük.
A mázhoz a tejszínt az étcsokoládával gőzfürdő felett megmelegítjük, majd ha langyosra hűlt, a sütemény teljes felületét beborítjuk vele.