Ünnepi piskótatekercs

Ha karácsony, akkor karácsonyi fatörzs. Ez a süti is annak készült, de a végén az eredeti recepthez képest kimaradtak belőle hozzávalók, és a tetejére sem a belül található krém került, hanem csokimáz, ezért lefokoztuk és az egyszerű ünnepi piskótatekercs nevet adtuk neki. Mindez semmit sem változtatott azon, hogy nagyon finom  és mutatós süti lett belőle. 

008_1.JPG

Aki már készített hasonló süteményt az tudja, hogy bármilyen finom krémet is kavarunk hozzá, az egész sütemény alapja a jó piskóta.

A tökéletes piskóta praktikái:

A könnyű, laza piskóta alapja a levegő, mely a tojásfehérje és a tojássárgája felverésekor kerül a tésztaalapba. A tojássárgáját a megadott cukormennyiség 2/3-ával keverjük szinte fehéredésig. Aztán a megmaradt cukormennyiséggel a tojásfehérjéket alaposan, a lehető legkeményebbre verjük fel. A lisztet szitálva szórjuk a fehéredésig kevert tojássárgás-cukros keverékre, ezzel is levegőt juttatunk a süteményünkbe.

A sütőformánkat alaposan vajazzuk ki és lisztezzük be, így biztosan nem ragad le a tészta. A vajazás helyett sütőpapírt is használhatunk.

A sütőpapírt még melegen vegyük le a piskótáról és még melegen tekerjük fel, csomagoljuk konyharuhába és hagyjuk kihűlni.

A piskótához: 6 tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, sütőpor

A töltelékhez: 4 evőkanál sárgabarack lekvár, 5 dkg mazsola, 10 dkg étcsokoládé, 1 narancs, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál rum, 5 dkg dió, 3 tojássárgája 15 dkg porcukor

Csokimáz: 1 dl habtejszín, 10 dkg étcsokoládé

6 tojásból piskótalapot sütünk.

A piskótát, ha kihűlt óvatosan, hogy el ne törjön kitekerjük, megkenjük a lekvárral.

A cukrot a tojárgájákkal habbá verjük.

A csokoládét forró gőz fölött felolvasztjuk.

A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük.

A vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, az olvasztott langyos csokoládéval, a narancs reszelt héjával és levével, majd apránként hozzáadjuk a tojáskrémet végül a rumot.

A mazsolát lecsepegtetjük, a diót durvára vágjuk. A krémet a piskótaalapra kenjük, megszórjuk dióval, a mazsolával, szorosan feltekerjük.

A mázhoz a tejszínt az étcsokoládával gőzfürdő felett megmelegítjük, majd ha langyosra hűlt, a sütemény teljes felületét beborítjuk vele.

010.JPG

Címkék: recept