Máglyarakás

A máglyarakás az egyik legegyszerűbb sütemény, lényegében egy felturbózott kenyérpuding. Tökéletes egy tartalmas leves után második fogásnak, ráadásul az elkészítése is annyira bonyolult, mint sütni egy piskótát.

0930_rama_maglyarakas888249318.jpg

 

Hozzávalók:

6 db szikkadt kifli, 4 db alma, 30 g Rama, 4 db tojás, 250 g cukor, 1 db vaníliarúd, 500 ml tej, 100 g darált dió, 3 ek. rum, 5 ek. baracklekvár, mazsola

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A szikkadt kifliket vágjuk karikára. Az almákat pucoljuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel. A Rama Vajas Ízt olvasszuk fel, de előbb egy keveset tegyünk félre és kenjük ki vele a formát. Ha szeretnénk, a mazsolát áztassuk be a rumba.

A tojásokat válasszuk szét. A sárgákat 50 gramm cukorral és a vaníliarúd kikapart magjával keverjük habosra, majd keverjük el az olvasztott margarinnal. Ezután öntsük rá a tejet.

Tegyük a kiflikarikákat egy tűzálló tálba és öntsük rá a tojásos-tejes keveréket. Szórjuk meg a darált dióval, és - ha szeretnénk- a rumba áztatott mazsolával.
A felszeletelt almát rendezzük el a kifliréteg tetején. Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
Mielőtt kivennénk a sütőből, verjük fel a tojások fehérjéjét 200 g cukorral kemény habbá.
Kenjük az almaréteg tetejére a baracklekvárt, majd halmozzuk a tetejére és simítsuk el a tojáshabot. (Használhatunk csillagcsővel ellátott habzsákot is, így díszesebb lesz a máglyarakás teteje). Tegyük vissza még 10 percre a sütőbe, amíg a hab megemelkedik és kissé megbarnul.
Címkék: blog, recept