Tarkabarka hónapok - FEBRUÁR

FEBRUÁR - Böjtelő hava

74_sorvalaszto.gif

Néphagyományok, jeles napok, időjóslások

 

Február az év második hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta. Minden negyedik évben február 29 napból áll a megszokott 28 nap helyett, ezért ezt az évet szökőévnek nevezzük. Február a tél záró hónapja. Megesik, hogy a havas-jeges évszak ilyenkor tombolja ki magát. Ilyenkor mégis nagyon vidámak az emberek, hiszen akármilyen hideg is van, már mindenhol temetik a telet: farsangolnak. A hónap végétől már egyre melegebb idő várható. A hónap közepén feltűnnek az első seregélyek, a vége felé megérkeznek a nyári ludak a lassan olvadó vizekhez, és a fagymentes időben előbújjik a hóvirág. Az erdő azonban még télies, nehezen találnak táplálékot az állatok.

7e257650b90ffdcf0a10a48125c2b15e.jpg

 

 Február 2. - Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

Régi egyházi ünnep, a tűz megáldásának ideje. A katolikus templomokba gyertyát visznek az emberek, hogy azt a pap megszentelje. A szentelt gyertyának, mely Krisztus jelképe, gyógyító és mágikus erőt tulajdonítanak. A szentelt gyertyát a falra akasztják, vagy a ládafiában tartják. Ezt a gyertyát gyújtják meg keresztelőkor, halott búcsúztatásakor, ünnepeken, de a viharban a villámcsapás ellen is égetik.

Több időjárás- és termésjósló hiedelem kötődik e naphoz. A néphit szerint ekkor a medve felébred téli álmából, kijön a barlangjából. Ha meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és még legalább negyven napig tart a hideg. Ha zord és havas az idő ezen a napon, azt mondják:

"Gyertyaszentelő hidege, korai tavasz hírnöke."

"Gyertyaszentelőn ha esik a hó, fúj a szél, nem tart sokáig a tél."

 

untitled.png

 

 

Február 3. - Balázs napja

Az egészség, a termésvarázslás, a gonoszűzés, a madárűzés, az időjóslás és nem utolsó sorban a gyermekek balázsjárásának a napja.

Szent Balázs a torokbetegségek gyógyítójaként tisztelt szent. A legenda szerint egy özvegyasszony a fiát, akinek a torkán akadt egy halszálka, Szent Balázs imájával mentette meg a fulladástól. Az asszony hálája jeléül gyertyát adott a püspöknek, aki jólétet és egészséget ígért azoknak, akik gyertyát visznek a templomba. Emlékére alakult ki a Balázs áldás, balázsolás a katolikus templomokban. A papok két kereszbe tett gyertyát tartanak a hívek álla alá, és imádkoznak, hogy elkerüljék őket a torokbetegségek.

Szent Balázs volt a diákok pártfogója is. Ezen a napon az iskoláskorú gyerekek csoportokba verődve házról házra jártak, énekeltek, köszöntőt mondtak. Iskolába hívták a kisebbeket, és adományt gyűjtöttek.

falt_gergelyjaras.jpg

 

Balázs napján a szőlősgazdák szőlőjük négy sarkában megmetszettek egy-egy tőkét, hogy szőlőéréskor Szent Balázs zavarja el a madarakat, nehogy kárt tegyenek a termésben.

Időjóslás is fűződik ehhez a naphoz: ha ekkor esik az eső, jég veri el a termést.

 

Február 6. - Dorottya napja

Igazi időjósló napnak tartották. A régi népi megfigyelések szerint, ha Dorottya napján fagy, akkor Julianna napjára megenyhül az idő.

"Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja"

 

Február 11. - A betegek világnapja

1993 óta, II. János Pál pápa kezdeményezésére, február 11-e a betegek világnapja. E jeles nap eredete ahhoz a történethez kapcsolódik, mely szerint közel 160 éve ezen a napon Lourdes-ban megjelent a Szűzanya (Jézus édesanyja) egy Bernadett nevű 14 éves francia lánynak és meggyógyította őt.  E nap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét beteg társaik segítésére, szenvedéseik enyhítésére.

 

Február 14. - Bálint napja

Számos helyen az első tavaszi napként tartják számon ezt a napot. A néphit szerint ez a nap a legalkalmasabb a "tyúlültetésre". A kotló alá 17, 19 vagy 21 db tojást tesz a gazdaasszony. Fontos, hogy a tojások száma páratlan legyen, mert így a tyúkanyó könnyen tud megfelelő fészekaljat formálni.

Bálint napján megszólalnak a verebek is, jelzik a tavasz közeledtét. Debrecen környékén úgy tartják, hogy ezen a napon választanak párt maguknak.

A Bálint-napi időjárásból következtettek a várható termésre. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek. Szívesen ültettek facsemetét e napon, mert a hiedelem szerint hamarabb megerősödött.

262399.jpg

 

Február 16. - Julianna napja

Általában ilyenkor már melegebbre fordul az idő. A népi megfigyelés szerint azonban e napon gyakrabban havazik. A nagykőrösi hiedelem szerint:

"Julianna kitette a dunnáját, és az kiszakadt." vagy "Julianna megrázta a dunnáját."

 

Február 19. - Zsuzsanna napja

Ezen a napon várták az emberek, hogy megszólaljon a pacsirta, mert az a tavasz közeledtét jelezte. Ha viszont a madár alacsonyan szállt, akkor még tovább tartott a hideg.

 

Február 24. - Mátyás napja

A néphit szerint, ha Zsuzsanna nem vitte el a havat és a jeget, akkor majd Mátyás elviszi azt. Ezért Jégtörő Mátyásnak is nevezik ezt a napot. A százesztendős kalendárium szerint:

"Mátyás a szűre ujjából ereszti ki a tavaszt."

A népi megfigyelés pedig így szól:

"Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál." 

Egy másik ismert szólás szerint:

Mátyás, Gergely két rossz ember."

Ez arra utal, hogy ezeken a napokon nagyon hideg szokott lenni.

A néphit szerint a hideg idő jó termést, a szeles idő kevés tojást jelez. A halászoknak is nagyon fontos e nap, mivel ekkor kezdődik a csukák ívása.

74_sorvalaszto.gif

 

A farsang története

 

A farsang a tél temetése, a tavasz köszöntése. Ez a tél végi ünnep vízkereszttől, január 6-tól hamvazószerdáig, a húsvét előtti 40. napig tart. Maga a szó a vaschang bajor-osztrák jövevényszóból származik, ami régen csak a böjt előtti napokat jelölte. Régen ez volt az utolsó alkalom a szórakozásra. Véget ért a téli pihenő időszak. A tavasz beköszöntésével ugyanis elkezdődtek a dolgos hétköznapok. A farsang jellegzetes étele a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Számos vidéken azért sütötték, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt.

farsang1.jpg

 

A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta élere. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó hónapjaiban, amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák,  a nap elgyöngül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, a boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni a gonoszt. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a földi tűz segíti a napot, hogy újra erőre kapjon.

Bálok, mulatságok: A valódi farsang, amikor legtöbbet vigadoztak az emberek, az csak a farsang farkának nevezett három nap: vasárnap, hétfő, kedd. Ilyenkor táncmulatságokat rendeztek. Ezeknek a táncmulatságoknak a célja a párválasztás volt. A lányok bokrétát adtak a  kiválasztot fiúknak, akik azt a kalapjukra tűzték. A fiúk azt a leányt vitték először táncba, akitől az első csokrot kapták.

Köszöntők: Farsang utolsó napjaiban házról házra jártak a köszöntők, akik tarisznyákat, kosarakat vittek magukkal. versikékkel, jókivánságokkal köszöntötték a házigazdát, aki ezt adománnyal köszönte meg. Többnyire tojást, húst, kolbászt, szalonnát adtak. Amelyik házban nem kaptak semmit, ott csúfolódó vesikéket, mondókákat mondtak. 

A farsangi maszk: Az ünnepkör jellegzetes játéka az álarcos alakoskodás volt. A kifestett jelmezbe öltözött éneklő menetet zenészek kísérték végig az utcákon. Gyakoriak voltak a vidám lakodalmas paródiák, ahol a menyasszony fiú, a vőlegény pedig lány volt.

mascheracarnevale.gif

Odakint még zord és hűvös az idő, de a meleg szobában lehet készülődni az iskolai álarcos mulatságra. A készülődéshez, vagy csak a szabadidő hasznos eltöltéséhez itt van néhány nyomtatható álarc, ami talán meghozza mindenki kedvét egy kis mókázáshoz

 

Busójárás, téltemetés

 

A farsangi időszak utolsó vasárnapján, azaz farsangvasárnap minden évben a busók látványos, zajos felvonulásától hangos Mohács. Sok évezredes termékenységvarázsló, télűző, tavaszköszöntő szertartás nyomai fedezhetők fel benne. A kerepléssel, a kolompolással és a kiáltozással a tél megfélemlítése és messzire kergetése a cél. A régi, pogány hit szerint a bő termést, a háziállatok szaporaságát kívánták előidézni a maskarázással.

 

 A busójárás keletkezése egy régi történethez kapcsolódik.

A monda szerint a Mohácson tanyázó törökök az éhező, szenvedő embereket teljesen kifosztották és elrabolták a gyerekeket. A férfiak, hogy visszaszerezzék gyermekeiket, az éj leple alatt nekivágtak a nagy víznek a Dunának, és a sziget mocsaras nádasaiba bújdostak. Egy öregember tanácsára fából furcsa sisakokat készítettek maguknak. Testüket birkabundával borították. Egy viharos éjszakán aztán mindenki magára öltötte jelmezét, mindenki kezébe vette fegyverét, és az alvó törökökre támadtak. Szóltak a kereplők, rázni kezdték a kolompokat, és megszólaltak a hatalmas kürtök is. Az álmukból felkelő törökök csak a félelmetes arcokat látták. Azt hitték, az ördögök támadtak rájuk. Mindenki fejvesztve futásnak eredt, és így menekült meg Mohács a törököktől

 

 6_tataitibor_buso_kep20130603-19838-ewzxhb_original.jpg