Kossuth kifli
A Kossuth Lajosról elnevezett sütemény az 1840-es évek elején Pozsonyból indult hódító útjára. Az országgyűlési képviselő kedvenc helyeként ismert Vasforrás nevű vendéglő tulajdonosa, Palugyai Jakab kreálta és tette étlapjára.
Hozzávaló:
- 30 dkg porcukor
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 5 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 30 dkg finomliszt
- 1 sütőpor
- kb. 15 dkg dió
A puha vajat és a porcukrot habosra keverjük. Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét is. Tovább habosítjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
A liszttel elkeverjük a sütőport. Kanalanként a tojásos masszába keverjük.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a masszába forgatjuk.
Kibélelünk sütőpapírral (vagy kivajazzuk, lisztezzük) egy kb, 30x35 cm-es tepsit és a vajas piskótamasszát belesimítjuk. A tetejét megszórjuk a durvára tört dióbéllel.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihűlt egy fánkszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle.