Kossuth kifli

A Kossuth Lajosról elnevezett sütemény az 1840-es évek elején Pozsonyból indult hódító útjára. Az országgyűlési képviselő kedvenc helyeként ismert Vasforrás nevű vendéglő tulajdonosa, Palugyai Jakab kreálta és tette étlapjára.

024_1.jpg

Hozzávaló:

  •         30 dkg porcukor
  •         25 dkg vaj (vagy margarin)
  •         5 tojás
  •         1 citrom reszelt héja
  •         fél citrom leve
  •         30 dkg finomliszt
  •         1 sütőpor
  •         kb. 15 dkg dió

A puha vajat és a porcukrot habosra keverjük. Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét is. Tovább habosítjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját is.

A liszttel elkeverjük a sütőport. Kanalanként a tojásos masszába keverjük.

A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a masszába forgatjuk.

Kibélelünk sütőpapírral (vagy kivajazzuk, lisztezzük) egy kb, 30x35 cm-es tepsit és a vajas piskótamasszát belesimítjuk. A tetejét megszórjuk a durvára tört dióbéllel.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Amikor kihűlt egy fánkszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle.

017_1.jpg

021.jpg

Címkék: blog, recept