Keresztszemes - Kislány libákkal

A libákkal sétáló kislány igazi tavaszváró kép.  A minta pár évvel ezelőtt jelent meg a The World of Cross Stitchint nevű angol nyelvű keresztszemes magazinban. Joan Elliott tervezte. Ugyanaz, aki a Winter Goddess-t is.

003_1.JPG

A liba egyébként Marsanak a hadistennek volt szent madara, ami latinul „avis Martis” (Mars isten madara). Ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara”. Egy régi legenda  szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a libák elárulták gágogásukkal.

A libák nem csak novemberhez és Szent Mártonhoz kapcsolódnak:

Juno ősi, itáliai istennő volt, a születés és a házasság istennője. Junóról kapta nevét a június hónap. Szent állata a lúd volt, ezért tartottak ludakat a fellegvárban, vagyis a Capitoliumon. I. e. 391-ben a gallok megtámadták Rómát, és a fellegvárba visszaszorult lakosokat kiéheztetéssel próbálták kicsalogatni.

A gallok egy idő után elunták a várakozást, és egy félreeső ösvényen közelítve lopva próbálták bevenni a fellegvárat. A rómaiak által még az éhezésben is tiszteletből megkímélt ludak azonban felriadtak, és hangoskodásukkal figyelmeztették a város lakóit a belopakodó ellenségre. A hála Junót illette, ezért a Moneta, azaz figyelmeztető jelzőt kapta.

019.jpg

 Amire szükséged lesz:

-kb 25X30 cm fehér aida (14 count)

-DMC hímzőfonalak 25 színben

A hímzést a hímzőfonal két szálával kell készíteni, a kontúrvonalakat (backstitch) egy szállal.

A franciacsomóhoz (french knots) egy szálat használj.Ezeknek a helyét piros és fekete pötty jelöli a leírásban.

A minta két részben nyomtatható:

 

1.rész

hint-of-christmas-free-blog-background-layout-template-bright-banner.png

 

2. rész

hint-of-christmas-free-blog-background-layout-template-bright-banner.png

 

006.jpg

 kep_407.jpg