Őszibarack süti

Az őszibarack süti számomra a vidéki lagzik jellegzetes süteménye. Édesanyám soha nem sütötte otthon, nagy ritkán egy-egy falusi lagziban találkoztunk vele, de akkor is csak 1-2 szem volt egy-egy tányéron. Fürgének kellett lenniahhoz, hogy azt az egy szemet megkaparinthassuk magunknak. Először akkor sütöttem, amikor Dorottya még a pocakomban volt. Azóta nem is. Kivéve az idei karácsonyt. Egy egész délutános elfoglaltság,de megéri, mert nem csak a vendégek elismerését zsebelhetjük be, hanem egy nagyon finom, kiadós, mutatós süti a végeredmény.

070.JPG

A tésztához: 20 dkg vajas Rama, 3 tojássárgája, 30 dkg porcukor 2 csomag vaníliás cukor, 80-85 dkg liszt, 1,5 csomag sütőpor, 2 dl tej

A töltelékhez: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 3 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 fiola rumaroma, 0,5 dl tej

A díszítéshez: kristálycukor, sárga és piros ételfesték

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Jól formázható, inkább kemény tésztát kell kapnunk. A tésztát legalább egy órára a hűtőbe kell rakni pihentetni.

Ezután diónál kicsit kisebb golyókat formázunk a tésztából. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, nem túl közel egymáshoz, mert sülés közben megnőnek. 175 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük . Sűlés közben az alja ellapul, de a golyók teteje szép gömbölyű marad.

Mikor kihűltek a félgömbök belsejét kivájjuk. Legegyszerűbb módja, ha késsel óvatosan körbevágjuk az alját és a belsejét óvatosan kipiszkáljuk. Könnyebben megy a dolog, mint képzelnénk.

068.JPG

A kivájt tésztát összemorzsoljuk és a töltelékbe valókkal alaposan összekeverjük.

A golyókat megtöltjük a masszával és kettőt összeragasztunk. A tetejét egy ecset segítségével megkenjük az ételfestékkel, utána kristálycukorba forgatjuk.

Végül zöld marcipánból levélfomával leveleket szaggatunk ki és a barackokra helyezzük.

Címkék: recept