Mézeskalács házikó

A karácsonyhoz hozzátartozik a mézeskalács sütés. Mi már megsütöttünk egy adag puszedlit, ami annak rendje és módja szerint el is fogyott. A karácsonyi dolgok rendezgetése közben megtaláltam a tavalyi mézeskalács házikót. Meglepett, hogy az illata még mindíg milyen finom fűszeres. Házikót tavaly csináltam először. Dorka még nagyon picike volt, aludt, Magdika már ott sürgölődött mellettem a konyhában. Ez lett belőle.

073.JPG

Idén már nem is akartam sütni. Magdika akarta jobban. Valószinüleg azért mert az oviban is csináltak mézeskalácsot. Ez meghozta a kedvét. Idén már a díszítésbe is besegített.

001.JPG

Kiszabtuk a sablon alapján a részeket, megsütöttük és már kezdődhetett is a díszítés.

008.JPG

Végül összehasonlítottuk a két házikót. Abban mindnyájan egyet értettünk, hogy az ideinek szebb a formája, de a tavalyinak szebb a díszítése. Ez van. Ha így haladunk pár év múlva egy egész uccácskánk lesz.

imageshci9syom.jpg

Mézes puszedli

Hozzávalók: 25 dkg méz, 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál őrölt szegfüszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj

A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. Becsomagoljuk fóliába és kb. 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe. Ha kihűlt, könnyen formázható lesz. Fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle. Előmelegített sütőben, 170-180 C-on 12 percig sütjük.

imageshci9syom.jpg