Rákóczi túrós
A hiedelmekkel ellentétben a süteménynek semmi köze II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez. Az édesség névadója Rákóczi János cukrászmester, aki 1912-től különböző pesti éttermekben és konyhákon volt szakácstanuló. 1924-ben Párizsban járt, a Laure nevű étteremben dolgozott, 1926-ban hazatért és Horváth Nándor éttermében volt konyhafőnök. Több szakácskönyve is megjelent, számos szakmai díjat kapott.
A túrós sütemény receptje az 58-as Brüsszeli világkiállítás óta vált ismerté és több háztartás kedvencévé. A szakma nagy öregjei úgy emlékeznek vissza, hogy már a 30-as években is sütötték ezt a süteményt Rákóczi túrós lepény néven. Receptjét a Magyar Szakács 1937-ben leközölte.
A sütemény különlegessége a megszokott édes lepényektől való eltérése; a túrótöltelék fedésére tészta helyett cukros tojáshabot tesznek.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- csipetnyi só
- 12 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 3 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg mazsola,
- 1 dl tejföl,
- citromhéj,
- barackíz
A habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
Egy nagy tálba dolgozzuk össze a tésztához valókat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a vajat, a tojássárgákat, a tejfölt. Gyúrjuk össze és egy órára a hűtőbe téve pihentessük.
A töltelékhez a tojás sárgákat a cukorral keverjük krémesre, majd morzsoljuk bele az áttört túrót, tejfölt, a mazsolát, és a citrom reszelt héját. Legvégül keverjük hozzá a 2 tojás felvert habját.
A tésztát nyújtsuk ki ceruzavastagságúra, majd fektessük egy közepes (20 x 30-as), vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Villával megszurkáljuk és 180 fokon 10 percig elősütjük. Ezután kenjük rá a baracklekvárt, majd a túrós tölteléket. Így sütjük még 20 percig. A fehérjéket verjük kemény habbá verjük a porcukorral, és simítsuk rá a túrókrémre, vagy csillagos csővel ellátott nyomózsák segítségével berácsozzuk.
Sütőben visszatéve még pár percig sütjük, majd legalább 10 percig szárítjuk. Vizes késsel szeleteljük.