Baileyses sajttorta

Bársonyosan lágy, simogatóan édes, mégis ütős. Mi az? Persze hogy a Baileys, mindenki kedvence. Különösen ünnepek környékén. Ezzel a finom desszerttel könnyedén elkápráztathatjuk a vendégeinket, csak ne áruljuk el nekik, hogy milyen egyszerű elkészíteni. Aki nem akar a piskótával pepecselni, az elkészítheti sütés nélküli változatban is.

017_3.JPG

A Baileys sikertörténete 1974-ben kezdődött, amikor a legnagyobb szeszipari cég írországi képviselete nem tudott mit kezdeni bennragadt whisky-készleteivel. A készítéshez felhasznált ír whisky legalább három esztendőt tölt amerikai bourbon tölgyfa hordókban, a tejszín a legfrissebb, különleges, a háztartásokban megszokott tejszínekhez képest kétszer magasabb zsírtartalmú tejtermék. Ma már több mint félszázezer tehén Írországban csak azért legel, hogy biztosítsa a megfelelő mennyiségű tejet a nemzeti likőr elkészítéséhez! A tökéletességhez és a tradícióhoz pedig hozzátartozik, hogy a frissen elkészült tejszínt két órán belül használják fel. Népszerűségét az is jelzi, hogy házilag is gyakran készítjük, sőt süteményekbe is szívesen belekomponáljuk a kávé-whisky-tejszín ízkombinációt.

026_3.JPG

Hozzávalók: (12 szelethez)

A krémhez: 600 g natúr krémsajt, 2 ek Baileys, 100 g porcukor, 300 ml habtejszín, 100g étcsokoládé

A díszítéshez: 200 ml habtejszín, étcsokoládé-reszelék

1. Süssünk 4 tojásból piskótát, egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformában.

Sütés nélküli változatban: 200 g teljes kiörlésű kekszet töltsünk nejlonzacskóba vagy csomagoljuk alufóliába, és húsklopfoló segítségével törjük apróra. Azután keverjük össze a megolvasztott vajjal. Az így kapott masszát nyomkodjuk egy kivajazott, 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába, és tegyük a hűtőbe 60 percre.

A könnyű, laza piskóta alapja a levegő, mely a tojásfehérje és a tojássárgája felverésekor kerül a tésztaalapba. A tojássárgáját a megadott cukormennyiség 2/3-ával keverjük szinte fehéredésig. Aztán a megmaradt cukormennyiséggel a tojásfehérjéket alaposan, a lehető legkeményebbre verjük fel. A lisztet szitálva szórjuk a fehéredésig kevert tojássárgás-cukros keverékre, ezzel is levegőt juttatunk a süteményünkbe.

2. A krémhez keverjük habosra a krémsajtot a Baileyszel, valamint a porcukorral, majd forgassuk bele a kemény habbá vert tejszínt és a lereszelt étcsokoládét. Simítsuk a piskótaalapra, és tegyük a hűtőbe néhány órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára.

3. Verjük keményre a tejszínt, töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle habrózsákat a torta tetejére. Egy kevés étcsokireszelékkel megszórva tálaljuk.

020_5.JPG

028_2.JPG

 

Címkék: blog, recept