Horgolt tök

Október nem csak a sör, hanem a tökfesztiválok ideje is. Az elmúlt néhány évben minden eddiginél nagyobb divatja lett az őszköszöntő tökdekorációknak. Így hát mi sem tököltünk, hanem csináltunk néhány horgolt tököt.

015_1.JPG

Halloween legendája
Az angolszász világban október 31-én, a halottak napján vidáman űzik el a kísérteteket. Az ünnep jelképe a töklámpás, melynek története egy Lámpás Jack nevű mondai alakhoz fűződik. A mese szerint Jack épp a kocsmában ücsörgött, amikor jött az ördög és megkísértette, ő azonban nem hagyta magát, hanem fára mászó versenyre hívta ki a gonoszt, s amikor az jó magasan járt, keresztet karcolt a fa törzsébe, hogy az ördög ne tudjon lejönni. Bosszúból az ördög Jacket a halála után nem eresztette be a pokolba, de persze kicsapongó élete miatt a mennyország se fogadta be. Azóta töklámpással járja örök száműzetése útját. Innen ered a halloween-éjszakai vicces ijesztgetés, melynek szokása már nálunk is terjedőben van.

Nagymama elfeledett sütőtöklekvárja
A sütőtököt megsütjük. Kásás almából kompótot készítünk. Ha megvagyunk vele, 3-4 perc alatt összefőzzük a tök húsát a kompóttal. Üvegekbe helyezve szárazdunszttal tartósítjuk. Akinek nem elég édes, mézzel ízesítheti főzés közben.

018_2.JPG

Hozzávalók: narancssárga fonal, 4-es horgolótű, pici faág a szárának, kevés zöld szalag

1. kör: 6 rp varázskörbe

2. kör: 2 rp minden szembe (12)

3. kör: 2 rp egy szembe+ 1 rp a köv. szembe -  ismétlődik körben (18)

4. kör: 2 rp egy szembe + 1 rp a köv. 2 szembe -  ismétlődik körben (24)

5. kör: 2 rp egy szembe + 1 rp a köv. 3 szembe - ismétlődik körben (30)

6. kör: 2 rp egy szembe + 1 rp a köv. 4 szembe  (36)

7. kör: 36 rp körben úgy, hogy csak a szem hátsó szálába öltünk

8. kör: 2 rp  egy szembe + 1 rp a köv 5 szembe (40)

9. kör: 2 rp egy szembe + 1 rp a köv 6 szembe (48)

10-14. kör: minden szembe 1 rp (48)

A 15-ik körtől elkezdünk fogyasztani. Ugyanazt csináljuk mint a szaporításnál csak most ott, ahol 2 rp-t öltöttünk egy szembe most fogyasztunk egy szemet. Ezt megtehetjük úgy, hogy két szemet összehorgolunk vagy úgy, hogy egy szemet átugrunk.

15. kör: 40 rp

16. kör: 36 rp

17. kör: 30 rp

18. kör: 24 rp

19. kör: 18 rp

Kitömjük a tököt.

20. kör: 12 rp

21. kör: 6 rp

Miután eldolgoztuk a szálat, barna fonallal mint egy ajándékot körbe tekergetjük a tököt, ezzel alakul ki jellegzetes formája.

Mielőtt a szárat  felragasztjuk, egy zöld kört horgolunk a leírt minta első három sora alapján. Itt a kezdő varázskört csak annyira húzzuk össze, hogy a szárat helyettesítő ágacska pontosan beleférjen, majd az egészet meleg ragasztóval  rögzítsük. Levelek helyett zöld szalagból masnit kötöttem a szár köré.

 

013_1.JPG

Jó munkát!

Címkék: blog, horgolás