Rigó Jancsi muffin

Igaz, hogy karácsony van és ilyenkor süteményhegyek állnak a kamra hűvösében felfalásukra várva, de a Rigó Jancsi muffin nincs közöttük. Ezeket a sütiket még októberben sütöttem, a férjem névnapjára, amikor is meghívta a barátait egy jó kis bablevesre és borozgatásra. Mivel csak a Rigó Jancsit szereti, ezért ennek a sütinek a muffin változata készült el eme jeles napra. Egy sem maradt belőle.

094.JPG

Rigó Jancsi, a szegény pákozdi cigányprímás és a dúsgazdag belga Chimay hercegnő szerelme nagy port kavart a maga idejében. Éveken át tartó kapcsolatukról a fél világ pletykált lelkesen, de sajnos nem igaz, hogy boldogan éltek volna, míg meg ne haltak: a hercegnő később Nápolyban elhagyta Rigó Jancsit, és összeállt egy olasz pincérrel. A muzsikus Amerikában halt meg, lezüllötten és szegényen. Happy end viszont mégis van: Rigó Jancsit már az 1910-es években lehetett kapni itthon a cukrászdákban, és azóta is ez az egyik legnépszerűbb magyar édesség.

A töltelékhez: 3 dl tejszín, 10 dkg étcsokoládé

A tésztához: 10 dkg finomliszt, 2 dkg cukrozatlan kakaópor, fél kávéskanál sütőpor, 1 csipet só, 4 tojás, 12 dkg cukor

A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé, 5 dkg vaj

-Előző este a töltelékhez a csokit apróra törjük, és mérsékelt lángon kevergetve felolvasztjuk a tejszínben. Ha kihűlt, betesszük egy éjszakára a hűtőbe.

-A tésztához a lisztet összekeverjük az átszitált kakaóporral, a sütőporral és a sóval. A tojásokat szétválasztjuk majd a fehérjékből lágy habot verünk, amelyhez apránként hozzáadjuk a cukor egyharmadát, és addig verjük tovább, amíg kemény habot nem kapunk. Ezután a tojássárgájákat és a maradék cukrot felhabosítjuk. Végül a tojássárgájás habhoz fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjés habot és hozzákeverjük a kakaós-sütőporos lisztet.

-A tésztát arányosan elosztjuk a muffintepsiben és megsütjük. (175 fok) Ezalatt elkészítjük a csokimázat, a kétféle csokit apró darabokra törjük, majd a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, aztán levesszük a tűzről, és addig kavargatjuk tovább, amíg ki nem hűl.

-A kihűlt muffinok tetejét levágjuk és a levágott tetőket a csokimázba mártjuk.

-A hideg csokoládés tejszínt robotgéppel habbá verjük, habzsákból rányomjuk a megskaplolt muffinokra, végül visszahelyezzük a csokimázas muffintetőt.

A süteményeket tálalásig hűtőben tartjuk.

 

Címkék: recept