tündértanya.blog.hu

2018.már.01.
Írta: Szigetvári~Takács Magdolna Szólj hozzá!

Hóvirágok krepp papírból

A hóvirágot bizonyára mindenki szereti, hiszen amikor a tél végén kidugja fejét a földből, tudjuk, már nincs sok hátra a tavasz beköszöntéig. 2005 óta védett növény, eszmei értéke 10 ezer forint.

030.JPG

Tovább

Horgolt maroknyuszi

Egy régi legenda szerint Eostre, a tavasz istennője a téli időszakban egy sebzett madarat talált egy mezőn. Hogy megmentse a haláltól, átváltoztatta nyuszivá, ám ez megőrizte tojásrakó képességét. Köszönetképpen a nyuszi minden évben díszes tojásokkal ajándékozta meg az istennőt. Ezáltal magyarázat született arra is, hogyan lehet képes a húsvéti nyuszi tojásokat tojni.

023_2.JPG

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Rózsák

 Van olyan, hogy egyszerre beteg mindenki a családban. (Milyen érdekes, mintha ezt írtam volna már egyszer.) Szóval ilyenkor az első napok leküzdésén segít át bennünket a tv. Mikor már elege van az embernek a mesékből, keres valami mást. Nos, így találtam egészen véletlenül a Virágbolti rejtélyek c. filmre, melyben Kate Collins regényeit dolgozzák fel.Idillikus környezetben, már-már a valóságtól elrugaszkodott felnőtt mesevilágot bemutató történet főszereplője egy Abby nevű hölgy, aki férje haláláig ügyvédként dolgozott, ám a tragikus eset hatására átértékelte az életét. Visszaköltözött szülővárosába, ahol megnyitott egy kis virágüzletet, és miközben lánya a jogi kar akadályait próbálja leküzdeni, ő megpróbálja a negyvenesek "felhőtlen" életét élni. Az egyik nap azonban összetörik az autóját, Abby pedig elhatározza, hogy megkeresi a felelőst. Ebben nagy segítségére van a szomszéd kocsma új tulaja, az ex-katona Marco, aki viszont lehet, hogy nem véletlenül tud főhősnőnknek olyan sokat segíteni. És, hogy miért is írtam mindezt ide, mert ez a film adta az ötletet a rózsás mécsestartóhoz és szívhez.

039.JPG

 

Tovább

Skandináv tobozmanók

Az üzletel karácsonyi kínálatában, a kézimunka újságok lapjain biztosan sokan találkoztak már ezekkel a nagy szakállú, nagy orrú, fázós skandináv manókkal, akik már kinézetükkel is jó kedvre derítenek bennünket. A Nisse mitológiai lény a skandináv folklórból, amely a téli napfordulóhoz és a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódik. Általában úgy írják le, hogy alacsony, hosszú fehér szakállat és kármin piros kötött sapkát visel. Ö a svéd és norvég Mikulás, aki ajándékot hoz.

080.JPG

Tovább

Zserbó - Tálcán kínált örökség

A genfi származású cukrászmester, Gerbeaud Emil tudta élvezni az életet: falatban, kortyban, virágban és női bájban egyaránt megtalálta a szépet. Emil 1884-ben érkezett Magyarorszára Kugler Henrik meghívására, hogy átvegye Budapest legrégebbi cukrászdájának iránytását, amely ezt követően az ő nevét viselte. A mester nem érte be csak a süteményekkel: létrehozta Budapest első gépesített csokoládégyárát is. Ő honosította meg  hazánkban a macskanyelvet és a a konyakmeggyet is. Amikor először tette tepsibe ezt a csodás süteményt, még nem sejtette, hogy egy legenda sül ki belőle.

6725232741_54bb71647f_z-640x425.jpg

Tovább

Keresztszemes - Winter Goddes (A tél istennője)

Volt egy év, amikor megrendeltem a Cross Stitch Collection keresztszemes magazint. Ez egy angol kézimunka magazin, ami havonta jelenik meg. Számtalan Joan Elliott mintát találtam benne, szebbnél szebbeket. A karácsonyt idéző Tél Istennő is benne volt. Később a magazinnal megérkezett a tavasz, nyár és ősz istennője is. Mindegyiket nem hímeztem ki, de a téli kihagyhatatlan. Nekem ez a kedvencem.

005.jpg

Tovább

Téli ablakdíszek, filigránok

Az adventi koszorú elkészítésén kívül a legtöbben örömmel gyártunk ablakdíszeket is. Egy-egy látványos ablakdísz hatásos ünnepi pompát varázsolhat otthonunkba, tökéletessé teszi a karácsonyi hangulatot. Nem csak látványos, de mosolyt csal a saját és a kintről befelé kíváncsiskodók arcára is.112.JPG

Tovább

Karácsonyi fagyöngy

Szinte az összes amerikai filmben karácsonykor fagyöngyöt akasztanak az ajtó fölé. És persze ki ne emlélezne arra, amikor a főhős, a fagyöngy alatt megcsókolja álmai asszonyát. Az angolszász hagyomány szerint, akik fagyöngy alatt csókot váltanak, azoknak a szerelme örökké tart. De honnan is ered ez a szokás?

018_1.jpg

Tovább

Luca napi boszorkánycsizma

Ez a nap a Gergely-naptár 1582-es életbe lépése előtt használt Julián-naptár szerint az év legrövidebb napja, a téli napforduló ünnepe volt. Luca aztán idővel a boszorkányok napja lett, hiszen a hosszú éjszaka miatt a gonosz erők ilyenkor árthatnak a legtöbbet varázslataikkal.  

A naphoz számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. A tél közepének tartották, s nők számára úgynevezett dologtiltó nap volt, mert ilyenkor mindenhol boszorkányok leselkedtek. Ezen a napon tilos volt dolgozni, tüzet gyújtani, kenyeret sütni és varrni, mert büntetésből Luca bevarrta a tyúkok "tojókáját". Nem volt szabad fonni, szőni sem, mert úgy tartották, Luca összekeveri a fonalat, kóccá változtatja és kócot tesz a vétséget elkövető eszének helyére.

Remélem az én eszem helyére nem tesz kócot azért, mert kihímeztem a csizmáját!!!!!!

033.JPG

Tovább
Címkék: blog, keresztszemes

Karácsonyi üdvözlőlap

Kedves szokás karácsony táján távoli ismerősök, barátok köszöntése karácsonyi képeslappal. Gondoltátok volna, hogy több mint százharminc évvel ezelőtt küldték el az első üdvözlőlapot?

Karácsonyi képeslapokat először gyerekek készítettek az iskolában. A legszebb kézírásukkal írták a lapokra az üdvözleteket és díszítették szebbnél szebb rajzokkal azokat. Ezzel ajándékozták meg szüleiket, testvéreiket, barátaikat.A kereskedők körében szintén szokás volt különleges formákkal díszített karácsonyi üdvözlőlapokat küldeni a barátoknak, ismerősöknek. Nagyon változatosak, ötletesek és szépek voltak ezek a múlt században készített üdvözlőkártyák.

5854f163-56d0-4a4d-8cb5-5c0b0cda4d7a.jpg

Tovább