Gesztenye süti

Ősszel, séta közben mindíg megtelik a zsebünk gesztenyével. Az oviban is előkerülnek Marék Veronika aranyos kis történetei Kipkopp-ról a gesztenyegyerekről. A konyhában pedig ügyes gyerekkezek segítségével gesztenye sütit készítünk.

045.JPG

A gesztenye sokoldalúan elkészíthető gyümölcs. Hazánkban valószínüleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, Mátyás királynak is hamar kedvence lett a gesztenyés kappan. Érdekes hagyomány, hogy Mindenszentekkor a sült gesztenyét a halottakért harangozó ifjak kapták. Sajnos tévhit, hogy a gesztenyepüré hungarikum. A franciák Mont Blanc néven fogyasztják, de ők is az olaszok Monte Biancoját honosították, az első leírása egy 1475-ös olasz szakácskönyvben már olvasható.

Hozzávalók: 20 dkg gesztenyemassza, 15 dkg puha vaj, 1 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál rum, 30 dkg darált háztartási keksz, kb. 0,5 dl tej

Ha cukrozott gesztenyemasszával készítjük, akkor nem kell bele ennyi porcukor.

 A csokimázhoz: 10 dkg csokoládé, 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. A kiolvasztott gesztenyemasszát a tej kivételével az összes hozzávalóval egy tálban összekeverjük, végül annyi tejet adunk hozzá, hogy egy jól formázható masszát kapjunk.
2. A masszából golyókat formázunk, tálcára sorakoztatjuk.
3. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal. A golyókat egy fogpiszkálóra szúrva háromnegyed részig a csokoládéba mártjuk, picit lecsöpögtetjük és sütőpapírra tesszük - a gesztenyék tetején a lyukakat az ujjunkkal óvatosan elsimítjuk. 
4. Hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen, utána kínálhatjuk, fogyaszthatjuk.

057.JPG

 

035.JPG

 

Címkék: blog, recept