tündértanya.blog.hu

2017.aug.24.
Írta: Szigetvári~Takács Magdolna Szólj hozzá!

Horgolt medúza

Idén nyáron  Bulgáriában, a Fekete-tenger partján sikerült egy kellemes hetet eltöltenünk. A nagyobbik gyerekkel kipróbáltuk a parasellinget is, amikor csónakról ejtőernyővel felhúznak bennünket. A magasból rengeteg medúzát láttunk a part közelében úszkálni. Másnap, amikor búvárszemüveggel kémleltük a tenger alját egészen közelről láttunk is egyet. Később az egyik fürdőző egy medúzával a kezében sétált ki a vízből. Számomra leginkább egy vízzel teli zacskóhoz hasonlított. Ennek az élménynek a hatására készült ez a horgolt medúza, ami garantáltan nem csíp meg senkit

073.JPG

A medúza elnevezést egyébként Carl von Linné alkalmazta először 1752-ben, utalva ezzel a görög mitológiában szereplő Medúzára.

A mítosz szerint Medúza egy szárnyas nőalak, aki mindenkiben félelmet kelt. A teste pikkelyes, a fején haj helyett kígyók tekergőznek. Úgy tartják, hogy aki a Medúza arcába néz, az kővé válik. Elrettentő külseje ellenére Perszeusz mégis legyőzte.

020_1.JPG

84ecb257-f1ca-4ea3-a663-19b8ad03c3a9.jpg

 

Test:

1. kör: varázskörbe 6 rp

2. kör: minden szembe 2 rp (12)

3. kör:1 rp, 1 szap - 6-szor ismételve (18)

4. kör:2 rp, 1 szap - 6-szor ism. (24)

5. kör: 3 rp, 1 szap - 6-szor ism. (30)

6. kör: 4 rp, 1 szap - 6-szor ism. (36)

7. kör: 5 rp, 1 szap - 6-szor ism. (42)

8-11 kör: 42 rp

12. kör: 1 fogyasztás, 5 rp - 6-szor ism. (36)

 

Lábak 1.

Három láncot kell gyöngyökkel horgolni, az egyiken 15, a másik kettőn 10-10 gyönggyel.

Lánc 15 gyönggyel: 1 lsz gyönggyel, 1 lsz gyöngy nélkül, 15-ször ismételve, majd befejezésnek 12 lsz.

Lánc 10 gyönggyel: 1 lsz gyönggyel, 2 lsz gyöngy nélkül, 10-szer ismégelve, majd 8 lsz befejezésül.


Lábak 2.

- 31 lsz-mel kezdünk. 2 rp a tűtől számított második szembe, majd 2 rp a következő 14 szembe. Ezután a  maradék szemekbe 1 rp-t, majd 2 rp-t horgolunk váltakozva.

- a másik lábnál 36 lsz-mel kezdünk és ugyanúgy dolgozunk mint az előzőnél

026_1.JPG

 

Címkék: blog, horgolás

Claude, a polip

A Kreatív Horgolás idei nyári száma nagy kihívást rejtegetett a horgolni szeretők számára Claude az óriási játékpolip formájában. Az igazat megvallva én is csak ezért a mintáért vettem meg az újságot miután átalpoztam. Lelkesen kezdtem el horgolni, de menet közben elbizonytalanodtam többször is, mivel félkész állapotban nem is tetszett annyira, nem nagyon tudtam elképzelni, hogy hogyan lesz az enyém is olyan szép, mint a magazinban levő. Aztán a gyerekek unszolására több mint egy hónap után elkészült Claude és már ne is bántam annyira, hogy mégis befejeztem. Nagyon, nagyon, nagyon szuper!

021_2.JPG

Claude-nak még szemhéja is van, amitől a férjem szerint elég bárgyu az arckifejezése.

023_1.JPG

Én Catania Grande fonallal készítettem, 4-es horgolótűvel. Az újságban Drops, Paris 100% pamut fonalat ajánlanak hozzá, kicsit világosabb színárnyalatban, mint amilyennel én készítettem. A minta leírása nagyon részletes, az utasításokat betartva nem volt nehéz elkészíteni, viszont folyamatosan számoltam a lehorgolt szemeket, ezért aztán néha, ha a család kérdezett valamit az volt rá a válasz- "Mindjárt, most számolok."

008_2.JPG

 

page_4.jpg

 Alulról is.

002_1.JPG

 A nagy polipvadász.

004.JPG

006_2.JPG

 

 

025_2_1.JPG

 

Címkék: blog, horgolás

Horgolt poháralátét

Azoknak, akik inkább a hűvös szobában töltik ezeket a forró nyári napokat, itt van ez a csodaszép horgolt poháralátét Annás kertjéből. Maradék fonalból, hirtelen felindulásból készült. Éppen négy alátétre elegendő fonalam volt otthon, így mindenkinek jut egy, hogy a forró napok hűsítő italát kellően elegánsan fogyasszuk.

0f4b62e3-f200-4153-bb2e-4ee65b11c539_1.jpg

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Horgolt bagolysapka

Egyszerre aktuális és nem aktuális a következő bejegyzés, hiszen nyáron, 30 fokos melegben nem nagy a valószinűsége, hogy a gyerek fejére horgolt sapkát húzzunk, még akkor sem, ha ilyen tetszetős bagoly formája van. Mégis aktuális, hiszen egyik ismerősöm születendő kisfiának készült, aki azóta már meg is született. Szóval, Kicsi Karcsi (akit egyébként Máténak hívnak, csak mi hívjuk így az Apukája után) egy igazi fiús bagolysapit kapott, amihez ugyan még egy kicsit nőnie kell.

010_1.JPG

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Horgolt bikini felső kislányoknak

A bikini történetében az  igazi áttörés  71 évvel ezelőtt, 1946.-ban következett. Egy Louis Réard nevű francia úriember, aki eredetileg autómérnökként dolgozott, átvette a családi csipkeverő üzemet és támadt egy ötlete: „Ha szabadon hagyjuk a nők köldökét, annak olyan hatása lesz, mint a bombának!” Az addigi fürdőruházat helyett kitalálta bikinit, s mivel tényleg hitt annak bombasztikus hatásában, kevéssé stílszerűen az atomrobbantásokról elhíresült Bikini-szigetekről nevezte el a ruhadarabot.
 
A bikini kezdetben hatalmas vihart kavart. Sokan erkölcstelennek, botrányosnak találták, de aki mégis felvette, annak attól kezdve férfiak százai hevertek a lábai előtt. Még az 1950-es években is többször megpróbálták betiltani a bikinit Európa szerte, a legtöbb katolikus országban, mivel erkölcstelennek tartották. Végül a gyártók egy botrányos reklámkampánnyal vágtak vissza, 1957-ben Brigitte Bardot strandolás közben bikinit viselt a Cannes Filmfesztivál idején. A fotó bejárta az egész világot, nem sokkal utána a hollywoodi sztárok is, mint Marilyn Monroe és Esther Williams is követték a példáját.

93c0abb8-9ae2-4596-ac5c-6099339be349.jpg

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Lila granny párna

Szóval, ez lett belőle. Mivel csak 9 négyzetet tudtam készíteni a fonal mennyisége miatt, ezért nem nagy volt a variációs lehetőség arra, hogy mi is készüljön belőle. Mutatós kis párna született, ami hirtelen mindenki kedvencévé vált. A konyhában van egy nagy kerek Ikeás gyerekfotel, aminek a tetejét sátorszerűen fel lehet húzni, ott kapott helyet. A lányok nagyon szeretnek elbújni benne. Most már párna is van hozzá.

155.JPG

 

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Tengeri csillagok

Az ilyen borús, komor nyári napok, mint a mai remek lehetőséget adnak az alkotásra! És az alkotás talán a napocskát is előcsalogatja, különösen, ha meglátja a komor felhők mögül, hogy ma a forró tengerpart hangulatát szeretnénk megidézni! 
Tavaly mi sem jutottunk el a tengerpartra, akkor készültek ezek a filcből varrott tengeri csillagok. A kavics, kagyló, csillag, halacska olyan dolgok a lakásdekorációban, amiket nem lehet megunni. Most készül melléjük egy óriási horgolt polip. Reméljük jól megférnek majd egymás mellett.

083.JPG

Tovább
Címkék: blog, gyerekeknek

Horgolt levendulababa

Ma már egyre kevesebb azoknak a száma, akiknek a levenduláról a ruhásszekrény jut eszébe.  Régen a levendulát kizárólag csak molyírtásra használták, mára viszont az egyik legsokoldalúbb növényként ismerjük. Népszerűsége üde illatának, ínycsiklandó ízének és számos gyógyászati felhasználási lehetőségének köszönheti.

133.JPG

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Lila granny

Néhány hete eldöntöttem, hogy rendet rakok a fonalaim között. Akkor találtam ezt a két, egymással harmónizáló lila fonalat. Ha jól emlékszem kb. két éve vettem az Aldiban. Két-két gombolyag sötét és fáradt lila szín. Nem túl sok, de arra pont elég, hogy valami készüljön belőlük. A nagyobbik gyerek hetente kétszer, a kisebbik hetente egyszer jár tornára. Kerestem hát egy mutatós mintát és elkezdtem nagyi négyzeteket gyártani, hogy a várakozási idő se teljen tétlenül és unalmasan.

021_1.JPG

Tovább
Címkék: blog, horgolás