tündértanya.blog.hu

2017.dec.14.
Írta: Szigetvári~Takács Magdolna Szólj hozzá!

Karácsonyi fagyöngy

Szinte az összes amerikai filmben karácsonykor fagyöngyöt akasztanak az ajtó fölé. És persze ki ne emlélezne arra, amikor a főhős, a fagyöngy alatt megcsókolja álmai asszonyát. Az angolszász hagyomány szerint, akik fagyöngy alatt csókot váltanak, azoknak a szerelme örökké tart. De honnan is ered ez a szokás?

016_2.JPG

Tovább

Luca napi boszorkánycsizma

Ez a nap a Gergely-naptár 1582-es életbe lépése előtt használt Julián-naptár szerint az év legrövidebb napja, a téli napforduló ünnepe volt. Luca aztán idővel a boszorkányok napja lett, hiszen a hosszú éjszaka miatt a gonosz erők ilyenkor árthatnak a legtöbbet varázslataikkal.  

A naphoz számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. A tél közepének tartották, s nők számára úgynevezett dologtiltó nap volt, mert ilyenkor mindenhol boszorkányok leselkedtek. Ezen a napon tilos volt dolgozni, tüzet gyújtani, kenyeret sütni és varrni, mert büntetésből Luca bevarrta a tyúkok "tojókáját". Nem volt szabad fonni, szőni sem, mert úgy tartották, Luca összekeveri a fonalat, kóccá változtatja és kócot tesz a vétséget elkövető eszének helyére.

Remélem az én eszem helyére nem tesz kócot azért, mert kihímeztem a csizmáját!!!!!!

033.JPG

Tovább
Címkék: blog, keresztszemes

Karácsonyi üdvözlőlap

Kedves szokás karácsony táján távoli ismerősök, barátok köszöntése karácsonyi képeslappal. Gondoltátok volna, hogy több mint százharminc évvel ezelőtt küldték el az első üdvözlőlapot?

Karácsonyi képeslapokat először gyerekek készítettek az iskolában. A legszebb kézírásukkal írták a lapokra az üdvözleteket és díszítették szebbnél szebb rajzokkal azokat. Ezzel ajándékozták meg szüleiket, testvéreiket, barátaikat.A kereskedők körében szintén szokás volt különleges formákkal díszített karácsonyi üdvözlőlapokat küldeni a barátoknak, ismerősöknek. Nagyon változatosak, ötletesek és szépek voltak ezek a múlt században készített üdvözlőkártyák.

5854f163-56d0-4a4d-8cb5-5c0b0cda4d7a.jpg

Tovább

Pók

A gyerekek október utolsó napján az angolszász országok szokását átvéve már nálunk is sok helyen bújnak ijesztő ruhákba, mesélnek hol hátborzongató, hol mulatságos történeteket, közben nagyokat nevetnek. A sejtelmes fényű tökök melett fontos szerepet kaphat még minden más, amitől csak kicsit is félni lehet, ilyen pl a pók.

045.JPG

Tovább

Horgolt levélke

Megérkezett az ősz és vele együtt a vidám színek kavalkádja is. Egyre korábban sötétedik és a hűvös estéket már nem a teraszon, hanem a nappaliban töltjük. Hétvégén  begyújtottunk a kandallóba. Míg a gyerekek a tűz melege mellett a Szépség és a szörnyeteget nézték, addig a tavaly készített horgolt tökökhöz leveleket gyártottam.

009_3.JPG

Tovább
Címkék: blog, horgolás

A D-csoport naplója

Idén szeptemberben újra elkezdtem dolgozni. Egy általános iskola másodikos osztályában a napközis teendők mellett rajzot és technikát tanítok. A napközis csoportok betűkkel vannak jelölve, a mi csoportunk a D csoport. Ennek megfelelően a naplóborítóra egy szépséges keresztszemes D betű került.  

c36c2dd1-c20f-42eb-accf-757a0359a5b3.jpg

Tovább

Őszi ablakdíszek

Az ősz nem csak vidám színkavalkádot és kellemes kiránduló időt hoz magával, hanem a szeptemberi csengőszót is. A gyerekeket iskolába hívja és ilyenkor egy-egy nezezebb feladat fölött gondolkodva még az ablakon sincs kedvük kinézni, kivéve, ha ilyen vidám őszi filigránokkal díszítjük a tanterem ablakát. Idén ezekkel tettük kedvesebbé, hangulatosabbá az osztálytermünket.

021.JPG

Tovább

Horgolt medúza

Idén nyáron  Bulgáriában, a Fekete-tenger partján sikerült egy kellemes hetet eltöltenünk. A nagyobbik gyerekkel kipróbáltuk a parasellinget is, amikor csónakról ejtőernyővel felhúznak bennünket. A magasból rengeteg medúzát láttunk a part közelében úszkálni. Másnap, amikor búvárszemüveggel kémleltük a tenger alját egészen közelről láttunk is egyet. Később az egyik fürdőző egy medúzával a kezében sétált ki a vízből. Számomra leginkább egy vízzel teli zacskóhoz hasonlított. Ennek az élménynek a hatására készült ez a horgolt medúza, ami garantáltan nem csíp meg senkit

073.JPG

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Claude, a polip

A Kreatív Horgolás idei nyári száma nagy kihívást rejtegetett a horgolni szeretők számára Claude az óriási játékpolip formájában. Az igazat megvallva én is csak ezért a mintáért vettem meg az újságot miután átalpoztam. Lelkesen kezdtem el horgolni, de menet közben elbizonytalanodtam többször is, mivel félkész állapotban nem is tetszett annyira, nem nagyon tudtam elképzelni, hogy hogyan lesz az enyém is olyan szép, mint a magazinban levő. Aztán a gyerekek unszolására több mint egy hónap után elkészült Claude és már ne is bántam annyira, hogy mégis befejeztem. Nagyon, nagyon, nagyon szuper!

021_2.JPG

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Horgolt poháralátét

Azoknak, akik inkább a hűvös szobában töltik ezeket a forró nyári napokat, itt van ez a csodaszép horgolt poháralátét Annás kertjéből. Maradék fonalból, hirtelen felindulásból készült. Éppen négy alátétre elegendő fonalam volt otthon, így mindenkinek jut egy, hogy a forró napok hűsítő italát kellően elegánsan fogyasszuk.

0f4b62e3-f200-4153-bb2e-4ee65b11c539_1.jpg

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Horgolt bagolysapka

Egyszerre aktuális és nem aktuális a következő bejegyzés, hiszen nyáron, 30 fokos melegben nem nagy a valószinűsége, hogy a gyerek fejére horgolt sapkát húzzunk, még akkor sem, ha ilyen tetszetős bagoly formája van. Mégis aktuális, hiszen egyik ismerősöm születendő kisfiának készült, aki azóta már meg is született. Szóval, Kicsi Karcsi (akit egyébként Máténak hívnak, csak mi hívjuk így az Apukája után) egy igazi fiús bagolysapit kapott, amihez ugyan még egy kicsit nőnie kell.

010_1.JPG

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Horgolt bikini felső kislányoknak

A bikini történetében az  igazi áttörés  71 évvel ezelőtt, 1946.-ban következett. Egy Louis Réard nevű francia úriember, aki eredetileg autómérnökként dolgozott, átvette a családi csipkeverő üzemet és támadt egy ötlete: „Ha szabadon hagyjuk a nők köldökét, annak olyan hatása lesz, mint a bombának!” Az addigi fürdőruházat helyett kitalálta bikinit, s mivel tényleg hitt annak bombasztikus hatásában, kevéssé stílszerűen az atomrobbantásokról elhíresült Bikini-szigetekről nevezte el a ruhadarabot.
 
A bikini kezdetben hatalmas vihart kavart. Sokan erkölcstelennek, botrányosnak találták, de aki mégis felvette, annak attól kezdve férfiak százai hevertek a lábai előtt. Még az 1950-es években is többször megpróbálták betiltani a bikinit Európa szerte, a legtöbb katolikus országban, mivel erkölcstelennek tartották. Végül a gyártók egy botrányos reklámkampánnyal vágtak vissza, 1957-ben Brigitte Bardot strandolás közben bikinit viselt a Cannes Filmfesztivál idején. A fotó bejárta az egész világot, nem sokkal utána a hollywoodi sztárok is, mint Marilyn Monroe és Esther Williams is követték a példáját.

93c0abb8-9ae2-4596-ac5c-6099339be349.jpg

Tovább
Címkék: blog, horgolás

Lila granny párna

Szóval, ez lett belőle. Mivel csak 9 négyzetet tudtam készíteni a fonal mennyisége miatt, ezért nem nagy volt a variációs lehetőség arra, hogy mi is készüljön belőle. Mutatós kis párna született, ami hirtelen mindenki kedvencévé vált. A konyhában van egy nagy kerek Ikeás gyerekfotel, aminek a tetejét sátorszerűen fel lehet húzni, ott kapott helyet. A lányok nagyon szeretnek elbújni benne. Most már párna is van hozzá.

155.JPG

 

Tovább
Címkék: blog, horgolás