Karácsonyi üdvözlőlap

Kedves szokás karácsony táján távoli ismerősök, barátok köszöntése karácsonyi képeslappal. Gondoltátok volna, hogy több mint százharminc évvel ezelőtt küldték el az első üdvözlőlapot?

Karácsonyi képeslapokat először gyerekek készítettek az iskolában. A legszebb kézírásukkal írták a lapokra az üdvözleteket és díszítették szebbnél szebb rajzokkal azokat. Ezzel ajándékozták meg szüleiket, testvéreiket, barátaikat.A kereskedők körében szintén szokás volt különleges formákkal díszített karácsonyi üdvözlőlapokat küldeni a barátoknak, ismerősöknek. Nagyon változatosak, ötletesek és szépek voltak ezek a múlt században készített üdvözlőkártyák.

5854f163-56d0-4a4d-8cb5-5c0b0cda4d7a.jpg

Ez első karácsonyi képeslap ötlete egy angol úr, sir Henry Cole nevéhez fűződik, aki érdeklődött a művészetek iránt. 1843 decemberében elhatározta,hogy személyes üdvözleteket ír barátaink. Üdvözlőkártyákat nyomtatott, összesen 1000 darabot, és azokat küldte el ismerőseinek.

Európában a színes nyomtatás fejlődésével, 120 évvel ezelőtt terjedt el a karácsonyi képeslap. A postaforgalom úgy megnőtt, hogy a postahivataloknak hetekkel karácsony előtt fel kellett hívniuk a lakosság figyelmét arra, hogy időben adják postára képeslapjaikat, hogy azok karácsonyra megérkezzenek a címzettekhez.

044.jpg

Van egy Fejér megyei település Nagykarácsony, ahol még a postai irányítószám is karácsonyra utal 2425. Érdekessége a neve és az irányítószáma mellett az, hogy 1992 óta működik a Szeretetposta. Ez olyan ünnepi bélyegzést jelent, amelyet a postai dolgozóktól kell kérni. Ezeket a küldeményeket ugyanis elküldik Nagykarácsonyra, ahol advent mindegyik hetében más-más ünnepi bélyegzőt nyomnak a levelekre, csomagokra „Nagykarácsonyon keresztül” szöveggel.

hint-of-christmas-free-blog-background-layout-template-bright-banner.png

039.jpg