Karcagi Ferdinándi

A kalácsnak Karcag térségében jellemző változata a Ferdinánd tekercs, mely lakodalmakra készült édes, kelt tésztacsiga.

016_1.JPG

page_2.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 2 tojás, 4 ek. cukor, 1 cs. só, 2 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő

A krémhez: 20 dkg vaj, 10 dkg cukor

A locsoláshoz: 3 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor

A tejet két evőkanál cukorral meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, majd félretesszük, felfuttatjuk. Két tűzálló edényt kivajazunk, bőségesen megszórjuk kristálycukorral. A tojásokat felütjük, és csipetnyi sóval meg 2 evőkanál cukorral és a tejföllel elkeverjük. A tojásos tejfölbe beleöntjük a megkelt élesztős tejet, és a liszttel finom kalácstésztát dagasztunk. Alaposan kidolgozzuk. Amikor már szép sima, hólyagos a tésztánk, cipót formálunk, meglisztezzük, és 45 percig kelesztjük. Közben a krémhez a cukrot és a vajat habosra keverjük. A megkelt tésztából három cipót vágunk, és lisztezett gyúródeszkán egyenként elnyújtjuk. Cukros vajjal átkenjük, majd felgöngyöljük, és kis oszlopokat vágunk belőle. Ezeket egymás mellé állítjuk lazán a kikent sütőformákba. Előmelegített sütőbe tesszük, és amikor már félig megsült 180-200 fokon meglocsoljuk a tejszínes, cukros keverékkel, és készre sütjük.

013_3.JPG

006.JPG

Címkék: blog, recept