Kókuszos golyó

Nem is tudom, létezik-e retróbb édesség a kókuszgolyónál. Semmi flancolás, csak egy kis darálás, gyúrás (akár gyerekkezek segítségével), hempergetés, és garantált a siker.

Eredeti nevén chokladboll egy Svédországban igen népszerű édesség. A golflabdánál jellemzően kisebb golyócskák zabkásából, cukorból, kávéból, kakaóból és vajból állnak, amihez időnként vanillincukrot is kevernek. A golyócskák porcukorban, kókuszteszelékben vagy tortadarában megforgatva kerülnek az asztalra. A frissen gyúrt chokladboll lágy, de fogyasztás előtt általában hűtik egy órát, hogy valamelyest megkeményedjen. Népszerűségét javarészt egyszerű elkészíthetőségének köszönheti.

002_1.JPG

 

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 50 dkg darált háztartási keksz, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál eper lekvár, 2 evőkanál rum, kb. 3 evőkanál tej, 10 dkg kókuszreszelék

A hozzávalókat a fele mennyiségű kókusszal jól összedolgozzuk. A tej mennyisége attól függ, mennyit vesz fel a tészta, puha masszát készítsünk. Formáljunk belőle kisebb golyókat, majd forgassuk meg kókuszreszelékben. Legalább 1 órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek teljesen összeérjenek.

008_4.JPG

005_1.JPG

 

Címkék: blog, recept