Horgolt boleró hátán virágdísszel

Ennek a bolerónak az elkészítése egy kicsit különbözik a Hogyan horgoljunk bolerót? bejegyzésben leírtaktól. Itt először a háta középső motívumot kell elkészíteni, majd ahhoz hozzáhorgolva kell tovább bővíteni, hogy megkapjuk az ujjakat, és az eleje részt.

057_1.jpg

 

Hozzávalók:

mérettől függően: 20-25 dkg fonal, 3.5-es horgolótű

Elkészítés:

1. A minta alapján horgoljuk meg a háta középső motívumot.

b985c6af3af3becec4b7f6b8dc745d1a.jpg

2. Ha kész a minta 5. sora is, akkor 6. sorként 1 kör filépálcát horgolunk.(= 1 egyráhajtásos pálca és 1 légszem váltakozik.) 54 filépálca összesen.

034_1.JPG

3. Ezután a minta 4 oldala közül a tetején folytatjuk tovább a munkát, úgy, hogy a 6. sor 15 filépálcája fölé az alapmintát horgoljuk. Oda-vissza haladó sorokkal dolgozunk. (6 sort készítünk)

Ugyanezt megtesszük szemben vele, tehát a középső motívum alján is. (6 sort kész)

A méretet növelhetjük, vagy csökkenthetjük a ráhorgolt sorok számának változtatásával.

4. Ha ezzel készen vagyunk, akkor most van egy virágmintánk, aminek az ajlára és a tetejére az alapmintát horgoltuk, de a két oldalára még semmit. Így hasonlít egy fejre állított téglalaphoz. Most ennek a téglalapnak a hosszabbik oldalára horgoljunk teljes szélességében 23 sort az alapmintából úgy, hogy az utolsó 8 sort összekapcsoljuk és körbe-körbe haladva horgoljuk, ugyanis ez lesz a bolerónk újja.

Ugyanezt tegyük meg a szemben lévő oldalon is.

Itt is növelhetjük, vagy csökkenthetjük a ráhorgolt sorok számát méretünktől függően.

5. Most van egy horgolt csövünk, aminek az egyik hosszanti oldalán van egy nyílás. Ide készítsünk 5 sort az alapmintával körbe-körbe haladva. Ezzel növeljük a boleró elejét.

6.Végezetül a bolerót mindenhol körbehorgoljuk  1 sor kagylómintával. (= 1 rövidpálca, *3 szemet átlépümk, 7 egyráhajtásos pálcát horgolunk a következő szembe, 3 szemet átlépünk, 1 rövidpálca* . A csillagok közötti részt ismételjük.)

066_2.JPG

 049.JPG

Címkék: blog, horgolás