Somlói szelet
A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Gollerits 16 évig volt a Gundel étterem vezető főpincére, a megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel, az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű dombról, amelynek lábánál évtizedek óta élt a közeli Kisalag városrészben, ahol később a saját cukrászdája is működött.
A somlói szeletnek semmi köze nincs az eredeti somlói galuskához, díjat sem nyerünk vele a világkiállításon, de az íze vitathatatlanul finom.
Hozzávalók: 8 tojás, 16 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 3-4 evőkanál kakaópor
A vaníliás pudinghoz: 1 csomag vaníliás puding, 4 dl tej 4 evőkanál cukor
A csokoládés pudinghoz: 1 csomag csokoládés puding, 4 dl tej, 4 evőkanál cukor
A tetejére: 4,5 dl Hulala tejszín, 2 csomag vaníliás cukor
A tojássárgájákat kikeverjük a cukor felével és 8 evőkanál vízzel.
A fehérjét a cukor másik felével keményre felverjük.
A sárgájához keverjük a lisztet és a sütőport, majd óvatosan a fehérjehabot is beleforgatjuk.
A fele masszát egy sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsibe öntjük, a másik felébe belekeverjük a kakaóport.
Előmelegített sütőben, egyenként 170 fokon, tűpróbáig sütjük. Közben a pudingokat a pudingpor csomagolásán lévő leírás szerint elkészítjük.
A kakaós piskótára rákenjük a vaníliás pudingot. Erre jön a világos lap és a csokoládépuding.
A tejszínt a vaníliás cukorral keményre felverjük, a sütemény tetejére kenjük.