Nyári kovászos uborka

A nyár klasszikus íze a kovászos uborka. Nem csak savanyúságként, de levesként és önmagában is finom, minimális kalóriát tartalmaz, és alacsony a szénhidrát tartalma is. Az uborka a kovászolás közben egyszerre lesz sós, savanyú, kicsit csípősen-erjedt. Mindmáig egyedülálló az elkészítési módja, máshol nem is készítenek ilyen savanyúságot.

18997138710_b58e825323_b.jpg

Egyforma közepes nagyságú uborkákat megmosunk, végüket levágjuk, és közepén hosszában bevágjuk úgy, hogy az uborka egészben maradjon.

Egy széles szájú üveg aljára kaprot teszünk, belerakjuk az elkészített uborkákat, tetejére ismét kaprot és egy szelet kenyeret teszünk.

Ezután annyi langyos sós vizet öntünk rá, hogy ellepje. (Egy liter vízhez 2-3 dkg sót adjunk).

Napon vagy meleg helyen 5-8 napig érleljük.

Ha az uborka  már nem zöld, hanem színe sárgássá változott, tegyük át egy másik üvegbe, levét szűrjük rá, és tegyük a hűtőszekrénybe, mert ha tovább érleljük, az uborka megpuhul.

 124.JPG

 lclyzzntuu11431283036.jpg

Címkék: blog, recept