Meggyes-gesztenyés fatörzstorta
Hozzávalók 12-16 szelethez:
A tésztához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 2 ek. kakaópor
A krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg porcukor, 4-6 ek. rum, 5 dkg holland kakópor, 25 dkg puha vaj, 20 dkg meggy befőtt
A tészta hozzávalóiból kalasszikus módon kakaós piskótát készítünk, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
A krémhez a gesztenyét lereszeljük, és kevés vízzel simára keverjük. A kakaót a rummal és a porcukorral elkeverjük, majd a gesztenyés részt is belekeverjük, végül a puha vajjal az egészet kihabosítjuk.
A kihűlt lapot megkenjük a krémmel (egy keveset tegyünk félre a torta körbekenéséhez), majd belenyomkodjuk a meggyet. 4-5 cm széles csíkokra vágjuk, majd az egyiket elkezdjük szorosan feltekercselni. Ha a végéhez érünk, hozzáillesztjük a következő csíkot, és addig tekercseljük, amíg a csíkokból tart.
Ettől lesz belül csíkos, amikor szeleteljük.
Amikor a korongunk készen van, elfektetjük, a maradék krémet az oldalára és a tetejére kenjük, villával fakéreg mintájúra csíkozzuk. Tetszés szerint kókuszreszelékkel és marcipán virágokkal díszítjük. Hűtőbe tesszük dermedni.