Szódabikarbónás gyurma

Mostanában sokszor olvastam a szódabikarbónás gyurmáról. Porcelángyurmaként is szokták emlegetni, mivel száradás után, elég kemény, hihetetlenül sima, fényes felületű formákat kapunk. Ez felkeltette az érdeklődésemet és ki is próbáltam.

027_1.JPG

Az elkészítése nagyon egyszerű: 2 rész szódabikarbóna, 1 rész keményítő és 1és 1/4 rész víz kell hozzá.

A hozzávalókat egy lábasba tesszük, csomómentesen elkeverjük és tűzhelyre rakva, folyamatosan kevergetve, lassú tűzön elkezdjük főzni. Főzés közben folyamatosan sűsűsödik az anyag. Addig kell főzni, míg egyelen gombóccá össze nem áll az egész. Akkor a tűzhelyről levéve, egy nedves ruhával le kell takarni, és meg kell várni, amíg kihűl. Ha nem takarjuk le, akkor száraz kéreg képződik rajta és nem lehet jól formázni.

Amikor kihűlt, két réteg fólia közé rakva kinyújtottuk (ez azért kellett, hogy ne ragadjon oda semmihez) és máris kezdhettük a formák kiszúrását.

002.JPG

003.JPG

Száraadás után:

032.JPG

Másnap a mester nekilátott festeni és mindet kipingálta.

003_1.JPG

006.JPG

Megvártuk amíg mindegyik állatka megszáradt, aztán elhelyeztük őket az asztal közepén levő koszorún.

009.JPG